Consells per a tortuguesAquests rèptils anomenats quelonis s’han convertit en mascotes habituals de les nostres cases. La tortuga més popular és la de Florida o d’orelles roges (Trachemys scripta elegans), tot i que ara la seva venda està prohibida per tractar-se d’una espècie exòtica invasiva del nostre ecosistema. Malgrat això, el mercat s’ha adaptat a aquesta prohibició i podem trobar-hi altres espècies molt semblants.
Alimentació de les tortugues d’aigua: Les tortugues d’aigua s’han d’alimentar amb una dieta correcta. Hi ha pinsos, en format de “pellet”, específics per a tortugues. Els millors són els que tenen un alt contingut en proteïna i moderat en greixos. Cal evitar l’alimentació basada en gambes ja que no aporten molts dels components necessaris. Una altra opció seria comprar peix petit o demanar restes de peix a una peixateria, triturar-ho tot i congelar-ho en porcions petites. Quan sigui l’hora de donar-los el menjar es trau del congelador i es tira directament a l’aigua.
Llum i allotjament:
Les tortugues d’aigua necessiten llum natural (no a través d’ un vidre) per poder aprofitar el Calci de la dieta i fixar-lo als ossos. Cal donar a les nostres tortugues un mínim de 5 hores de llum natural. Tanmateix, existeixen fluorescents especials que fan l’acció del sol i s’utilitzen quan les tortugues estan dins de casa i no tenen contacte amb la llum natural. Els aquaris o terraris han de tenir la mesura d’aigua adequada (ha de cobrir les tortugues) i una superfície fora de l’aigua per poder pujar i descansar. Cal netejar l’aquari almenys dues vegades per setmana.

Hibernació:
Les tortugues han d’hibernar cada hivern. No obstant, per a les més petites, no es recomana una hibernació estricta, perquè tenen poques reserves energètiques. Si estan dins de casa, amb la calefacció, no hibernaran. Per això, cal deixar-les al lloc més fred de la casa o allà on no hi hagi calefacció.
Recomanacions nens petits: Després de tocar-les cal netejar-se les mans amb aigua i sabó, ja que les tortugues tenen flora bacteriana que pot resultar perjudicial per als humans (diarrea, vòmits, etc..).
Altres consideracions: Es recomanable visitar periòdicament un veterinari especialista en animals exòtics per tal de comprovar que l’estat de salut és el correcte. Hem de saber que aquests animalons creixen i que cada cop ocuparan més espai i embrutaran més. Per això, hem de valorar si serem capaços de cuidar-los d’una manera responsable. I el més important de tot: si algun dia no els podem tenir més a casa no hem d’alliberar-los als paratges, basses, canals, etc. Qualsevol espècie invasiva obliga a canvis en l’ecosistema on està; així que en cas de no poder ser ateses, podem deixar-les en centres de recollida de fauna exòtica. Podeu consultar a http://mediambient.gencat.cat